miercuri, 15 septembrie 2010

Pax vobiscum!


România - ţara turlelor de biserici, indiferent în ce parte te uiţi vezi o turlă de biserică.Şi cum să nu vezi când e locuită de asemenea oameni.
Punem icoane pe pereţi, punem icoane în maşini,punem icoane la încheietura mâinii, crucea de pe clopotniţă la gât(că de ... tre' să se vadă cât de mare e credinţa noastră).Avem damigeana în beci plină cu apă sfinţită de la Bobotează, că tre să ajungă tot anul.Cu ea stropim pereţii, stropim podeaua, stropim purceaua, stropim copiii, stropim nevasta, stropim amanta. La slujbe pupăm sutana, pupăm icoana,pupăm mâna, îndurăm cu stoicism acea gimnastică infernală de în genunchi- în picioare. Ne înjurăm, ne îmbrâncim, ne călcăm în picoare să pupăm moaşte, plătim contribuţie, facem danii.
La nunţi, botezuri, îmormântări băgăm smeriţi bani în buzunarul sutanei popii, în buzunarul dascălului, în baticul îngrijitoarei , în ceara lumânării ,în fumul tămâii că doar trebuie să trăiască şi ei săracii din ceva.
Cum ne atrage atenţia cineva că popa e un fagot, burtos si profitor raspundem cu tact:"Băăăhh, tre să faci ce zice popa, nu ce face el!Că săracul e şi le om şi e supus greşelii."
Dragilor,să vă spun un secret, nu mai bateţi atât la uşa bisericii că Dumnezeu nu e acasă şi n-o să vă deschidă decât popa pe jumate beat gata să vă mai ia ceva bani că s-a gătat vinul duhovnicesc şi începe să-şi mai piardă din har. Dumnezeu a fugit până şi din icoane ,scârbit că lumea le-a umplut de salivă .Şi văzând cât de haotic e totul în ţara asta nu pot decât să afirm că :"God hates us all!"
Hai, Doamne' ajută!


P.S.: Ştiu că mai există preoţi sinceri şi cu har, la fel cum sunt sigur că există şi credincioşi raţionali şi cu bun simţ. Articolul de faţă exclude ambele categorii.

Un comentariu: